Smetanová omáčka ze Staroviček

Vyzkoušejte 150 let starý recept od naší posluchačky Anny Haluzové.

Budeme potřebovat:
1 cibule
2 mrkve
2 petržele
4 vejce
kousek celeru
6 brambor
6 sterilovaných sladko-kyselých okurek
5 kusů nového koření
5 kusů kuliček pepře
2 bobkové listky
2 plné lžíce sádla
1 kostka bujónu
1 smetana (12% nebo zakysaná)
500 ml mléka
hladká mouka
voda
sůl

Postup:
1. Uvaříme si 4 vejce natvrdo, 6 sterilovaných sladko-kyselých okurek a 6 brambor vařených ve slupce.

Brambory, vaření, hrnec (ilustrační foto)

2. Sádlo rozpustíme v hrnci a zpěníme cibulku. Zeleninu nastrouháme, orestujeme, zalijeme vodou a přidáme koření. Povaříme do měkka.

3. Poté přilijeme vodu, přidáme bujon, dosolíme a uvedeme do varu. Ve čtvrt litru mléka rozkvedláme mouku a tím omáčku zahustíme (případně i zakysanou smetanu), rozmixujeme vše dohromady.

4. Vznikne hladká omáčka, do které nakrájíme vejce, brambory na kostičky a nastrouháme okurky. Vše promícháme a okyselíme.