Smetanová omáčka ze Staroviček
Vyzkoušejte 150 let starý recept od naší posluchačky Anny Haluzové.
Budeme potřebovat:
1 cibule
2 mrkve
2 petržele
4 vejce
kousek celeru
6 brambor
6 sterilovaných sladko-kyselých okurek
5 kusů nového koření
5 kusů kuliček pepře
2 bobkové listky
2 plné lžíce sádla
1 kostka bujónu
1 smetana (12% nebo zakysaná)
500 ml mléka
hladká mouka
voda
sůl
Postup:
1. Uvaříme si 4 vejce natvrdo, 6 sterilovaných sladko-kyselých okurek a 6 brambor vařených ve slupce.
2. Sádlo rozpustíme v hrnci a zpěníme cibulku. Zeleninu nastrouháme, orestujeme, zalijeme vodou a přidáme koření. Povaříme do měkka.
3. Poté přilijeme vodu, přidáme bujon, dosolíme a uvedeme do varu. Ve čtvrt litru mléka rozkvedláme mouku a tím omáčku zahustíme (případně i zakysanou smetanu), rozmixujeme vše dohromady.
4. Vznikne hladká omáčka, do které nakrájíme vejce, brambory na kostičky a nastrouháme okurky. Vše promícháme a okyselíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka