Smetanové „špagety“ z dýně

Jestli si potrpíte na dýně, určitě vyzkoušejte tento recept. Potřebovat budete dýni špagetovou - žádné těstoviny. Doporučuje naše redaktorka Zuzka Plíšková.

Budete potřebovat:

1 špagetová dýně
1 kelímek smetany ke šlehání
1 žloutek
cca 1/2 vaničky cherry rajčat
žampiony
cibule
1 stroužek česneku
nasekaná petrželka
strouhaný sýr
sůl, pepř

Postup:

1. Špagetovou dýni podélně rozpůlíme, vybereme semínka (to můžeme udělat i po upečení), potřeme olejem, osolíme a na plech vyložený pečicím papírem položíme řezem dolů.

2. Pečeme asi 50 minut při 190 stupních (doměkka).

3. Mezitím si připravíme omáčku: na oleji opečeme nadrobno nasekanou cibulku, přidáme pokrájené žampiony a rajčata, ochutíme a krátce podusíme.

4. Zalijeme smetanou, přidáme prolisovaný česnek a jakmile přivedeme k varu, stáhneme z plotny.

5. Rychle vmícháme žloutek.

6. Dužinu upečené dýně vyškrábeme vidličkou, ale necháme ve slupce.

7. Zalijeme omáčkou a promícháme ve slupce s dužinou.

8. Přidáme nasekanou petrželku, posypeme sýrem a dáme ještě na 10-15 minut do trouby.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.