Špekové koule s kysaným zelím

Další recept od vedoucí školní jídelny Novolíšeňská v Brně Růženy Žižlavské. Tento recept lze připravit i v bezlepkové variantě, kdy rohlíky nahradíte bezlepkovým toastovým chlebem. Paní Žižlavská má doporučení také ohledně zpracování při šetřící dietě, kdy vypustíte z receptu cibuli a slaninu a použijete méně oleje. Rozpis vystačí na přibližně 5 porcí.

Budete potřebovat:

cca 20 rohlíků (800 g)
3 vejce
600 ml mléka
cibule
100 g anglické slaniny
sůl, pepř
nasekaná petrželka
400 g šunky

kysané zelí

Postup:

1. Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji.

2. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem.

3. Přidáme žloutky, nakrájenou šunku, sůl, pepř, nasekanou petrželku, anglickou slaninu s cibulí a nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků.

4. Tvarujeme koule, které vaříme v páře asi 15-20 minut.

5. Podáváme s kysaným zelím.

autor: Zuzana Plíšková