Špenátová pohanka z Provodova
Recept na špenátovou pohanku od Jarmily Mališkové z Provodova, zazněl ve čtvrtek 17. dubna.
Suroviny:
150 g pohanky, 500 g špenátových listů (mraženého špenátu), 150 g zeleného hrášku (čerstvý, mražený, sterilovaný), 4 stroužky česneku, 1 cibule, trochu zeleninového vývaru, olej, černý pepř, sůl
Postup:
Pohanku propláchneme a zalijeme ji v hrnci studenou vodou - 2 prsty nad ní. Přivedeme k varu a vařit 5 minut. Poté 15 minut necháme změknout pod pokličkou.
Špenátové listy spaříme a nakrájíme najemno. Osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme k ní špenát, podle potřeby podlijeme trochou vývaru a krátce povaříme.
Přidáme hrášek (pokud použijeme mražený nebo čerstvý, necháme přejít varem), vmícháme utřený česnek, sůl, pepř a nakonec pohanku.
Podáváme s vařeným vajíčkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.