Špenátová pohanka z Provodova

Recept na špenátovou pohanku od Jarmily Mališkové z Provodova, zazněl ve čtvrtek 17. dubna.

Suroviny:
150 g pohanky, 500 g špenátových listů (mraženého špenátu), 150 g zeleného hrášku (čerstvý, mražený, sterilovaný), 4 stroužky česneku, 1 cibule, trochu zeleninového vývaru, olej, černý pepř, sůl

Postup:
Pohanku propláchneme a zalijeme ji v hrnci studenou vodou - 2 prsty nad ní. Přivedeme k varu a vařit 5 minut. Poté 15 minut necháme změknout pod pokličkou.

Špenátové listy spaříme a nakrájíme najemno. Osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme k ní špenát, podle potřeby podlijeme trochou vývaru a krátce povaříme.

Přidáme hrášek (pokud použijeme mražený nebo čerstvý, necháme přejít varem), vmícháme utřený česnek, sůl, pepř a nakonec pohanku.

Podáváme s vařeným vajíčkem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.