Stoletý recept na čokoládový likér
Vyzkoušejte recept od Lenky Skácelové ze Sudoměřic.
Budete potřebovat:
½ litru čerstvého mléka
200 g moučkového cukru
100 g čokolády na vaření
1 vanilkový cukr
2 žloutky
půl šálku mléka
¼ litru vodky, nebo jiné neochucené lihoviny
Postup:
1. Mléko a vanilkový cukr zahřejeme, přidáme čokoládu, zamícháme a přivedeme k varu.
2. Krátce povaříme.
3. V hrnku s mlékem rozšleháme žloutky a za stálého šlehání vléváme do mléka s čokoládou.
4. Mícháme do zhoustnutí.
5. Za stálého míchání zchladíme ve studené vodě.
6. Do vychlazené směsi vlijeme alkohol.
7. Přecedíme do lahví a necháme několik dní odpočinout v chladu.
Čokoládový nápoj pro dobrou náladu
Kokosový vánoční likér Coquito
Čokoládové košíčky s karamelem
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.