Strapačky se zelím

Vyzkoušejte recept od našeho posluchače Zbyňka Kadlece. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budeme potřebovat:
1 kg brambor uvařených ve slupce
300 g hrubé mouky
100 g krupice
1 až 2 vejce
sůl
500 g kysaného zelí
2 cibule
300 g uzeného bůčku
sádlo

Postup:
1. Vařené brambory propasírujeme a společně s moukou, krupicí, vejci a solí vše zpracujeme v těsto.

Cibule, olej, vaření (ilustrační foto)

2. Dáme si vařit osolenou vodu a těsto strouháme na hrubém struhadle přímo do vařící vody, nebo vyválíme šulánky a krájíme malé kostičky, které dáme vařit.

3. Vaříme 7 až 8 minut, dokud nevyplavou na povrch. Uvařené kousky vybíráme sítkem a házíme do mísy se studenou vodou.

4. Zelí ochutnáme, pokud je příliš kyselé, propláchneme ho. Pokrájíme na menší kousky a cibuli nakrájíme nadrobno.

5. Cibuli necháme zpěnit na sádle a přidáme nakrájený bůček. Nakonec přidáme zelí a povaříme asi 10-15 minut.

6. Pekáček vymastíme sádlem a vysypeme strouhankou. Naplníme ho strapačky smíchanými se zelím a masem.

7. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 až 30 minut, dokud se nám na povrchu nevytvoří zlatavá kůrka.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.