Štrůdl od posluchačky Mileny a vrstvené jablečné řezy
Jablečné recepty ze sobotního Apetýtu, kterým 22. září provázela Věra Hotařová.
Štrúdl od posluchačky Mileny (3 kusy)
Suroviny:
300 g hladké mouky, 2 žloutky, 1/8 litru vařící vody, 1 lžička octa, 5 lžic oleje, špetka soli
Na náplň: 1 kg oloupaných jablek nastrouhaných na plátky, strouhanka, tuk na pomazání – rozpustit máslo, sádlo a olej v poměru 1:1:1, mletý cukr, skořice, rozinky, sekané vlašské ořechy
Příprava:
Na vál prosejeme mouku, smícháme ji se žloutky a se solí. Do vařící vody přidáme olej, ocet a mouku spaříme. Těsto vypracujeme nejprve pomocí nože a důkladně prohněteme rukou, až se tvoří bubliny. Necháme pod nahřátým kastrolem (klidně i malinko vyhřáté troubě) 1 hodinu odpočinout (i déle).
Mezitím si připravíme jablka. Pak těsto rozdělíme na tři díly (cca 16 dkg), a na hladkou moukou pomoučené utěrce začínáme, nejprve pomocí válečku, vytahovat. Vytažené těsto pokapeme olejem, do ¾ posypeme strouhankou a znovu pokapeme tukem. Poklademe plátky jablek, posypeme cukrem, skořicí, ořechy a rozinkami. Lehce zasypeme strouhankou a zase pokapeme tukem.
Pomocí utěrky těsto svineme tak, že neposypaná část těsta končí zavinování a přeneseme štrúdl na pomaštěný plech. Pečeme v prudké troubě 225°C , před pečením a po něm potřeme tukem.
Vrstvené jablkové řezy
Suroviny:
Na těsto: 200 g tuku, 130 g moučkového cukru, 3 žloutky, 2-3 lžíce bílého jogurtu, 400 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, tuk na vymazání plechu
Náplň: 1 kg jablek, 500 g měkkého tvarohu, 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, 150 g pískového cukru, rozinky, vlašské ořechy, 3 bílky
Postup:
Změklý tuk, cukr, žloutky, jogurt a mouku smícháme s práškem do pečiva a vypracujeme vláčné těsto. Dvě třetiny těsta vyválíme na plát a přeneseme na tukem vymazaný plech. Zbylé těsto dáme na chvilku do mrazničky.
Těsto na plechu potřeme jablečnou náplní a povrch posypeme nahrubo nastrouhaným vychlazeným těstem. Vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 180°C zvolna upečeme.
Příprava náplně:
Jablka nahrubo nastrouháme, smícháme s tvarohem, pudinkovým práškem, cukrem, rozinkami a posekanými ořechy. Nakonec vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka