Štruple

Štruple je slovo, které nejspíš znají folkloristé a znalci krojů. Ale také výborné drobné pečivo s anýzem. Recept pochází od prababičky paní Miloslavy z Lužic.

Budete potřebovat:

750 g hladké mouky
250 g másla
250 g moučkového cukru
3 vejce
špetka roztlučeného anýzu
celý anýz na posypání
nasekané ořechy
barevná cukrová posypka.

Postup:

1. Z másla, cukru, vejce, mouky a špetky tlučeného anýzu vypracujeme těsto.

2. Rozválíme ho na plát a rádýlkem řežeme pásky velikosti asi 15 x 3 cm.

3. Potřeme je rozkvedlaným vejcem, posypeme anýzem, ořechy a barevnou posypkou.

4. Pásky pak přenášíme na suchou obrácenou formu srnčího hřbetu a pečeme do růžova.

5. Upečené opatrně sejmeme.

autor: Archiv Apetýtu