Šulánky na slano
Tahle verze je určená pro všechny, kdo si nepotrpí na sladká jídla. Není žádný důvod, proč si chuťově neutrální šulánky neužít se zeleninou!
Budete potřebovat:
500 g brambor
špetka soli
100 g hladké mouky
50 g krupice
50 g rozpuštěného másla
1 žloutek
smetana ke šlehání
cibule
1 stroužek česneku
listový špenát
žampiony
sůl, pepř
Postup:
1. Brambory den dopředu uvaříme, oloupeme a vychladlé a oloupané nastrouháme na jemném struhadle.
2. Smícháme s moukou, solí, krupicí, žloutkem a rozpuštěným máslem a vypracujeme těsto.
3. Z něj vytvarujeme válečky, které rozkrájíme na zhruba 2 centimetry široké kousky, ze kterých uválíme šulánky.
4. Vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.
5. Poté ještě prolijeme studenou vodou a dáme stranou.
6. V pánvi rozehřejeme olej, na kterém zpěníme nakrájenou cibuli.
7. Přidáme pokrájené žampiony a opékáme do změknutí.
8. Přidáme špenát a jen krátce orestujeme.
9. Zalijeme smetanou, dochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem a prohřejeme.
10. Omáčku z pánve slijeme a dáme na teplé místo, aby nevychladla.
11. Na pánev dáme šulánky a opečeme je, aby měli zlatavou barvu.
12. Podáváme promíchané s omáčkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.