Sýrová polévka

Další recept ze zásoby kolegy Josefa Veselého, kterým se vrací do dob svého dětství.

K tomuto receptu Josef Veselý přidal tuto příhodu: Tuto polévkou jsem se naučil vařit současně s květákovým nákypem, a to ve dvanácti letech. Přihodilo se to o prázdninách, a já tím velice překvapil rodiče, kteří si do té doby nemysleli, že by v jejich synkovi mohly dřímat takovéto vlohy. ...Příprava polévky, jež patří dodnes k rodinnému stříbru, je trošku náročnější, ale nikoli na ingredience, ale na trpělivost.

Budete potřebovat:

máslo
hladká mouka
tavený sýr (nebo měkký sýr s bílou plísní)
vývar
drobné těstoviny
nasekaná petrželka
sůl, pepř

Postup:

1. Máslo rozpustíme, přidáme hladkou mouku a umícháme hladkou jíšku.

2. Přidáme nadrobno nakrájený sýr a smícháme do podoby “smetanového knedlíku”.

3. Ten potom pomalu rozpustíme ve vývaru tak, aby vznikla smetanová polévka.

4. Ochutíme jí dle potřeby a na závěr přidáme uvařené drobné těstoviny (případně na menší kousky nalámané makarony).

5. Na talíři zdobíme nasekanou petrželkou.

autor: Josef Veselý

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.