Sýrová žemlovka se špenátem
Recept, který z besedy v Prostějově přivezli Jaromír Ostrý s Jiřím Kokmotosem. Autorovi velice děkujeme, i když bohužel zapomněl připsat jméno. Tuhle slanou variaci určitě ocení všichni strávníci.
Budete potřebovat:
8 housek
1 litr mléka
3 vejce
450 g mraženého špenátu
100 g strouhaného tvrdého sýra
100 g tuku
4 stroužky česneku
sůl, pepř
Postup:
1. Housky nakrájíme na plátky a namočíme ve vejcích rozkvedlaných s mlékem.
2. Na dno tukem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku rozložíme polovinu máčených housek.
3. Potřeme je rozmrazeným špenátem podušeným se solí, pepřem a česnekem.
4. Špenát posypeme sýrem a dáme na něj druhou vrstvu housek.
5. Pokapeme rozpuštěným tukem, posypeme zbytkem sýra a pečeme v doubře vyhřáté troubě.
6. A to tedy zhruba na 170 stupňů po dobu 40 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.