Těsto na koláče a táče
Marcela Nováková poslala z Valašska recept na základní těsto na koláče a táče, podle kterého peče s úspěchem už léta. Rostlinný tuk nebo máslo v něm nenajdete - jen sádlo.
Budete potřebovat:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
2 lžíce cukru
2 lžíce sádla
2 žloutky
250 ml mléka
1 kostka kvasnic
1 lžička soli
Postup:
1. Kvasnice rozdrobíme, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem.
2. Necháme vzejít kvásek. Žloutky a sádlo utřeme, přidáme mouku, sůl a kvásek a důkladně vypracujeme těsto.
3. Zakryjeme a necháme na teplém místě kynout.
4. Poté z něj připravujeme kynuté koláče s náplní dle vlastní chuti a pečeme v dobře vyhřáté troubě.
5. Doba pečení závisí na troubě i velikosti koláčů, bývá to ale kolem 180 stupňů zhruba 15-20 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.