Tiramisu roláda

Kromě tradičních pokrmů se samozřejmě cukráři učí i méně obvyklé dezerty. Tato roláda je velice jednoduchá a svou chutí připomíná právě tiramisu. Nepotřebujeme na ni ale piškoty. Upečeme si klasický plát.

Budete potřebovat:

těsto:
6 vajec
150 g cukru krupice
150 g hladké mouky
špetka soli
citronová kůra


Celý týden vaříme s Odborným učilištěm Cvrčovice, kde vychovávají i budoucí cukráře a kuchaře. Důraz přitom kladou právě na tradiční pokrmy a nejen o recepty na jejich přípravu se s vámi celý týden dělí v Apetýtu. Jsou jako dělané třeba i pro sváteční velikonoční tabuli.

náplň:
3 vejce
100 g cukru krupice
350 g mascarpone
250 ml silné kávy
kávový likér nebo rum dle chuti

na dohotovení:
kakaový prášek

Postup:

1. Větší část cukru dáme do bílků a ušleháme pomocí šlehače v pevný sníh.

2. Zbylý cukr nasypeme do žloutků a ušleháme do pěny.

3. Obě směsi zlehka spojíme, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, zasypeme prosátou moukou a zlehka zamícháme.

4. Připravené těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.

5. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě cca 200°C zhruba 8 min.

6. Upečený plát stáhneme z plechu a necháme vychladnout.

7. Po vychladnutí opatrně sloupneme papír.

8. Náplň připravíme tak, že vejce s cukrem si dáme do kovové misky ve vodní lázni šleháme do pěny.

9. Po vyšlehání necháme vyšlehanou hmotu vychladnout a lehce do ní vmícháme předem rozšlehané mascarpone.

10. Roládový plát si položíme na papír a mírně pokropíme silnou kávou, kterou dochutíme alkoholem.

11. Plát rovnoměrně potřeme větším množstvím připraveného krému a pomocí papíru smotáme do úhledné rolády, kterou zatáhneme dlaněmi.

12. Takto připravenou roládu necháme cca 2 hodiny v chladu uležet a ztuhnout.

13. Po ztuhnutí stáhneme z rolády papír, potřeme zbývajícím krémem a lehce posypeme kakaovým práškem.

autoři: Zuzana Plíšková , Odborné učiliště Cvrčovice

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.