Toskánská aquacotta

Přeložíme-li jméno aquacotta z italštiny, dostaneme výraz vařená voda, což opravdu nezní moc lákavě. Každopádně to není daleko od pravdy - původně se totiž do polévky snadno zužitkovalo to, co bylo zrovna v těchto končinách po ruce - kromě vody ještě rajčata, olivový olej a bílý chléb, takže to ve své podstatě byla poměrně chudá polévka. Do této verze patří i parmezán a vejce.

Budete potřebovat:

8 krajíčků světlého chleba
500 g drcených/sekaných rajčat
2 cibule
kousek řapíkatého celeru
2 stroužky česneku
olivový olej
strouhaný parmazán
4 vejce
sůl, pepř

Postup:

1. Cibule oloupeme a společně s celerem nakrájíme na kousky.

2. Pokud používáme sekaná rajčata, lehce kousky ještě rozmělníme.

3. Na oleji zpěníme cibuli, poté přidáme nasekaný česnek a nakonec zbytek zeleniny.

4. Osolíme a zalijeme zhruba 1,5 - 2 litry horké vody.

5. Zakryjeme a na mírném plameni vaříme zhruba hodinu (i více).

6. Těsně před koncem varu opečeme plátky chleba, potřeme česnekem a natrháme do polévkových talířů.

7. Vejce rozklepneme do stále se vařící polévky a nemícháme, abychom neporušili žloutek.

8. Jakmile budou vejce pevná, odebereme je a uchováme v teple v míse.

9. Můžeme ale připravit klasická volská oka.

10. Polévku servírujeme tak, že do talířů s chlebem rozdělíme rajčatovou směs, zakápneme olivovým olejem, přidáme vejce a zasypeme parmazánem.

autor: Zuzana Plíšková