Úkotě
Úkotě jsou v Hroznové Lhotě tradiční dobrotou a jsou neobvyklý název získaly prý možné podle toho, že se těsto dělá, jako když se kočky „kotí“. Recept je od Ludmily Mackové.
Budete potřebovat:
600 g hladké mouky
špetka soli
200 g moučkového cukru
100 g tuku
1 vanilkový cukr
3 vejce
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
4 lžíce medu
povidla
mleté ořechy
Postup:
1. Vše smícháme dohromady.
2. Vzniklé těsto rozdělíme na 4 části a každou z nich rozválíme.
3. Potřeme povidly a posypeme mletými ořechy.
4. Zavineme jako roládu a pečeme mírně při 150 stupních asi 40 minut.
5. Po upečení a vychladnutí pocukrujeme a rozkrájíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka