Ušubraný regiment
Těmto malým nočkům připraveným na sladko se říkalo jinak také vojačky, nebo vojsko a děti je milují. Tento recept je od Radky Brtišové z obce Vysoká Pole, která těsto připravuje z tvarohu. Variant ale existuje spousta.
Budete potřebovat:
250 g domácího tvarohu
500 g hladké mouky (může být „půl na půl“ s polohrubou)
1 vejce
povidla
máslo
cukr
Postup:
1. Z tvarohu, mouky a vejce připravíme hladké těsto.
2. Z něj lžičkou tvoříme malé noky, které vaříme v osolené vodě asi 7 minut.
3. Pak přecedíme a prolijeme studenou vodou, abychom nočky šokově zchladili a rychle zastavili var.
4. V míse dochutíme máslem, povidly a trochou cukru a můžeme podávat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.