Utopenci

Podle tohoto receptu připravuje Miroslav Kubík z Velkých Bílovic utopence už pěknou řádku let a všem chutnají. Základem jsou samozřejmě kvalitní suroviny a také trpělivost. Pustit se do nich totiž nemůžete dříve než po týdnu.

Budete potřebovat:

2 kg špekáčků
malá hlávka zelí
3 větší cibule
paprikové lusky (různých barev)
sladkokyselý nálev na okurky
zavařené feferonky (i s nálevem)
bobkový list
nové koření
barevný pepř

Postup:

1. Špekáčky oloupeme, podélně rozpůlíme a několikrát podélně nařízneme.

2. Papriku, zelí a cibuli nakrájíme na proužky.

3. Vezmeme pětilitrovou sklenici a na dno dáme trochu zelí a cibule.

4. Na tuto vrstvu rozložíme část špekáčků a po obvodu klademe papriku, zelí, cibuli feferonky a koření.

5. Takto pokračujeme, dokud nevyčerpáme všechny suroviny (barvu papriky střídáme) a každou vrstvu jemně přitlačíme.

6. Jakmile je láhev plná, zalijeme obsah nálevem, ke kterému přidáme nálev z feferonek.

7. Hrdlo lahve zaděláme alobalem.

8. Konzumujeme nejdříve za týden.

autor: Zuzana Plíšková