Valašská kyselica

Klasika všech klasik, vynikající polévka podle receptu Martina Jurajdy z Vigantic.

Budete potřebovat:

kysané zelí
mrkev
brambory
klobása
nové koření
bobkový list
majoránka
smetana
hladká mouka
sádlo
cibule
kmín
česnek

Postup:

1. Sádlo rozpustíme, lehce na něm osmažíme nakrájenou cibuli.

2. Poté přidáme pokrájenou klobásu a zhruba 3 lžíce hladké mouky, ze kterých umícháme hladkou jíšku.

3. Poté přidáme nakrájenou mrkev a zelí a zalijeme vodou, do které přihodíme bobkový list, nové koření a kmín.

4. Pod pokličkou vaříme 10-15 minut.

5. Ve vedlejším hrnci si uvaříme brambory.

6. Do kyselice mezitím přidáme česnek a smetanu a krátce povaříme. Do kyselice přidáme uvařené brambory, dochutíme majoránkou, solí a pepřem. Servírujeme s chlebem.

autor: Zuzana Plíšková