Valašská kyselica
Klasika všech klasik, vynikající polévka podle receptu Martina Jurajdy z Vigantic.
Budete potřebovat:
kysané zelí
mrkev
brambory
klobása
nové koření
bobkový list
majoránka
smetana
hladká mouka
sádlo
cibule
kmín
česnek
Postup:
1. Sádlo rozpustíme, lehce na něm osmažíme nakrájenou cibuli.
2. Poté přidáme pokrájenou klobásu a zhruba 3 lžíce hladké mouky, ze kterých umícháme hladkou jíšku.
3. Poté přidáme nakrájenou mrkev a zelí a zalijeme vodou, do které přihodíme bobkový list, nové koření a kmín.
4. Pod pokličkou vaříme 10-15 minut.
5. Ve vedlejším hrnci si uvaříme brambory.
6. Do kyselice mezitím přidáme česnek a smetanu a krátce povaříme. Do kyselice přidáme uvařené brambory, dochutíme majoránkou, solí a pepřem. Servírujeme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.