Valašské kúsky
Soňa Kozová ze Zlína je mladá právnička, která se vařit naučila, když pracovala v jedné indické rodině ve Velké Británii, takže uměla hlavně indická jídla. Když se pak vrátila domů, bylo pro ni složité sehnat potřebné suroviny, takže se naučila zpětně vařit kuchyni českou. Dodnes cestuje a po světě recepty sbírá.
Budete potřebovat:
1 kg směsi vepřového a kuřecího masa
olej
česnek
sůl, pepř
2 cibule
200 g slaniny
ochucovadlo na bázi kořenové zeleniny
3-4 sterilované okurky
hrst kopru
sladká smetana
Postup:
1. Den předem naložíme nakrájené maso do směsi oleje, česneku, soli a pepře.
2. Cibule a slaninu nakrájíme na kostky.
3. Obojí dozlatova opečeme na pánvi.
4. Přidáme maso a ochutíme kořenící směsí.
5. Pak přidáme nakrájené okurky a zalijeme smetanou spolu s hrstí kopru.
6. Dopečeme a necháme 1-2 hodiny zaležet.
7. Podáváme s opékaným bramborem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.