Vánoční jablkové kuličky od Ivy Daněčkové

Recept po své prababičce Alžbětě, která byla panskou kuchařkou na zámku, nám předala naše posluchačka z Žádovic.

Suroviny:
250 g krystalového cukru, 100 ml vody, 2 lžíce oleje, 500 g oloupaných a najemno nastrouhaných jablek, 1/2 sáčku mandlí nakrájených na nudličky, hrst rozinek překrojených, kanadované ovoce podle chuti, kokos na obalení kuliček.

Postup:
Cukr svaříme s vodou na nit.

Přidáme olej, jablka a na mírném ohni dusíme. Po chvíli přidáme mandle, rozinky a kandované ovoce - mícháme až se odpaří voda.

Po vychladnutí dáme přes noc do ledničky a druhý den tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Prababička posluchačky je obalovala v krystalovém cukru.

autor: Marcela Vandrová