Velikonoční věnec z domácí pekárny

Vyzkoušejte velikonoční recept od moderátorky Věry Hotařové.

Těsto:
6 lžic mléka
1 vejce
225 g nebělené chlebové mouky
½ lžičky soli
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce másla
1 lžička instantního droždí

Náplň:
50 g sušených meruněk
50 g sultánek
1 lžíce másla
50 g třtinového cukru
1,5 lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého nového koření
mléko na potření

Zdobení:
3 lžíce moučkového cukru
1 až 2 lžíce pomerančového likéru nebo pomerančové šťávy
pekanové ořechy
kandované ovoce

Příprava
1. Do domácí pekárny dáte mléko, vejce, opatrně vsypte mouku, ale tak abyste zcela zakryli tekutinu. Do různých rohů dejte sůl, cukr a máslo. Uprostřed mouky vytvořte důlek a do něho vsypejte instantní droždí. Pekárnu nastavte na přípravu těsta.

2. Sušené meruňky nasekejte na malé kousky, plech lehce potřete máslem nebo olejem. Po skončení programu těsto z nádoby pekárny vyndejte na lehce pomoučený vál a jemně propracujte. Vyválejte z něho obdélník o rozměrech cca 30 x 45 cm.

3. Rozehřejte máslo a těsto jím potřete, posypte rovnoměrně třtinovým cukrem, skořicí, novým kořením, sultánkami a sušenými meruňkami. Obdélník srolujte jako závin, po každém otočení na rolku jemně zatlačte, aby vznikl kompaktní váleček. Ten pak položte na vál švem dolů.

4. Konce závinu potřete trochou mléka a spojte do věnce. Opatrně ho přeneste na plech. Po obvodu věnce udělejte nůžkami zástřihy asi do dvou třetin tloušťky rolky přibližně 4 cm od sebe. Věnec trochu roztáhněte, aby se zářezy otevřely, přikryjte potravinovou fólií potřenou olejem. Nechejte 30 minut kynout na teplém místě.

5. Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů (horký vzduch 180 stupňů). Z cukru a likéru nebo šťávy udělejte hustou polevu a pokapte jí ještě horký věnec. Na něj pak naaranžujte ořechy a kandované ovoce a nechte vychladnout.