Špenátová roláda
Špenátová roláda je ideální pro návštěvu i jako občerstvení na oslavu odchodu starého roku a příchodu roku nového. Vyzkoušejte ji, příprava je rychlá a nadšení konzumentů veliké.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 3 vejce
- 5 lžic hladké mouky
- mletý černý pepř
- 1 balíček špenátového protlaku
na náplň:
- 20 oliv
- 50 g sýru niva
- 4 plátky eidamu
- 8 plátků šunky
- 10 cherry rajčat
- 4 plátky uzeného eidamu
- 1 paprika
Postup:
- Česnek oloupeme a prolisujeme, žloutky oddělíme od bílků. Z bílků našleháme sníh.
- Špenátový protlak rozmrazíme v mikrovlnné troubě. Pokud je ve špenátu hodně vody, můžeme ji částečně slít. Malé množství tekutiny však nevadí. Špenát následně ochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
- Do špenátu vmícháme žloutky, mouku a sníh z bílků. Hotové těsto vylijeme na pekáč opatřený pečicím papírem a důkladně jej rozetřeme po celé ploše.
- Špenátový korpus pečeme asi 20 minut při 150 °C.
- Povrch upečeného těsta ihned pokládáme dle chuti různými druhy sýrů, šunkou, salámem, na kraji můžeme začít například s čerstvými cherry rajčátky, olivami či paprikou, které nám pomohou vytvořit barevnou mozaiku.
- Jinou variantou je potření povrchu rolády míchanými vajíčky.
- Špenátovou roládu zarolujeme a dáme odpočinout do vypnuté, ale stále vyhřáté trouby asi na 15 minut. Ingredience se tak propojí a zelenina částečně změkne.
Související
-
Pizza tyčinky z kynutého těsta
Úterní Apetýt přináší recept na slané pizza tyčinky z kynutého těsta, který nám poslala posluchačka Radovana.
-
Avokádová majonéza
Dnešní recept najdete i v nové knize Jarky Vykoupilové Babské rady na celý rok. Kniha bude slavnostně pokřtěna i představena 1. září ve vysílání speciálního Apetýtu.
-
Závin s kysaným zelím
Čtvrteční Apetýt nabídne recept na slaný závin s kysaným zelím. Je vhodný na svačinu nebo večeři. Vyzkoušejte ho!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.