Vinné lístečky
Starý rodinný recept nám svěřila Julie Mančíková z Březí. Vykrajované lístečky se u nich doma pečou dodnes. Tip od posluchačky: vyberte spíše větší formičku na vykrajování, tvary se totiž při pečení zmenší asi na polovinu.
Budete potřebovat:
250 g hladké mouky
250 g tuku na pečení
1 žloutek
5 lžic bílého vína
mletý cukr s vanilkou na obalení
Postup:
1. Ze surovin vypracujeme těsto, které rozválíme a vykrajujeme různé tvary.
2. Pečeme zhruba 10 minut na 180 stupňů (přibližně stejně jako pečeme linecké).
3. Ještě horké obalujeme v mletém cukru s vanilkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.