Vizovické pečivo
Recept na tradiční pečivo pochází ze 30. let minulého století z kuchařské příručky, kterou používal dědeček Heleny Kučerové z Vizovic. Paní Kučerová pochází ze staré pekařské rodiny a je pekařkou už osmé generace. Každá rodina připravovala pečivo trochu jinak a tento recept sice není náročný na suroviny, ale zato na techniku zpracování.
Budete potřebovat:
500 g mouky
200 ml teplé vody
rozkvedlané vejce
Postup:
1. Nejprve smícháme mouku a vodu a když se obě suroviny dobře spojí, hněteme podobně jako těsto kynuté.
2. Zabalíme do sáčku a necháme odležet asi 3 hodiny.
3. Během této doby každých zhruba 10 minut znovu promísíme.
4. Teprve poté je těsto připravené ke zpracování.
5. U pravého vizovického těsta je zakázáno používat formičky a je povolenou použití 5 technik: řez, střih, vpich, obtisk a mašličkování.
6. Vytvořené pečivo necháme asi 2-3 hodiny zaschnout.
7. Poté potřeme celým rozkvedlaným vejcem (můžeme do něj přidat trochu žloutkové žluti kvůli barvě).
8. Pak v troubě sušíme alespoň 3 hodiny při teplotě 50 stupňů.
9. Jakmile má pečivo požadovanou barvu, zvýšíme teplotu asi na 75 stupňů (nesmíme překročit 100 stupňů, protože pak by mohlo pečivo černat).
10. Hotové pečivo na plechu „zvoní“.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.