Voňavý štrúdl od Elišky Křížkové

Recept od naší posluchačky ze Starého Hrozenkova.

Budeme potřebovat:
1 Hera
1 šlehačka
přes půl kila hladké mouky
3 žloutky
špetka soli

Připravíme náplň:
Strouhanku pokropíme rozpuštěným máslem a opražíme. 3 jablka, oloupané a bez jadřince, nastrouháme na plátky (jako okurky). Přidáme ořechy, hrozinky a nahrubo nastrouhanou čokoládu.

Začneme s přípravou:
1. Ze surovin vypracujeme těsto.

2. Těsto dobře zpracujeme rukama na vále.

3. Rozválíme na placku přibližně 1 cm tenkou a potřeme sádlem (pokojové teploty).

4. Smotáme jako závin a necháme 2 hodiny odpočinout v chladu.

5. Potom vyválíme, posypeme strouhankou, jablky, cukrem a skořicí.

6. Po upečení ještě potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.

Tip: Z této dávky je až pět větších nohavic štrúdlu. Těsto se dá použít i na vdolečky, rohlíčky nebo slané tyčinky.