Vyhlášené minitrubičky z Říčan u Brna

Recept od naší posluchačky Jaroslavy Cetkovské.

Na výrobu těsta budeme potřebovat:
300 g hladké mouky
300 g másla
3 žloutky
4 polévkové lžíce mléka
1 polévková lžíce octa
špetka soli

Na sněhovou náplň:
4 bílky
400 g krystal cukr
4 polévkové lžíce studené vody
1 lžíce octa
špetka soli

Postup:
1. V hrnku rozmícháme žloutky, mléko a ocet. Smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout v lednici.

2. Druhý den vyválíme a nakrájíme rádýlkem na 2cm proužky (délka přibližně 15 cm), které motáme na trubičky.

3. Potřeme rozšlehaným vejcem a trubičky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem.

4. Pečeme na 250 stupňů, než trubičky krásně zezlátnou. Upečené trubičky potom necháme vychladnout.

5. Zatím si připravíme krém. V páře šleháme bílky a cukr krystal tak dlouho, dokud směs nezhoustne.

6. Vychladlé trubičky plníme bílkovým sněhem.

autor: Marcela Antošová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.