Vyhlášené minitrubičky z Říčan u Brna
Recept od naší posluchačky Jaroslavy Cetkovské.
Na výrobu těsta budeme potřebovat:
300 g hladké mouky
300 g másla
3 žloutky
4 polévkové lžíce mléka
1 polévková lžíce octa
špetka soli
Na sněhovou náplň:
4 bílky
400 g krystal cukr
4 polévkové lžíce studené vody
1 lžíce octa
špetka soli
Postup:
1. V hrnku rozmícháme žloutky, mléko a ocet. Smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout v lednici.
2. Druhý den vyválíme a nakrájíme rádýlkem na 2cm proužky (délka přibližně 15 cm), které motáme na trubičky.
3. Potřeme rozšlehaným vejcem a trubičky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem.
4. Pečeme na 250 stupňů, než trubičky krásně zezlátnou. Upečené trubičky potom necháme vychladnout.
5. Zatím si připravíme krém. V páře šleháme bílky a cukr krystal tak dlouho, dokud směs nezhoustne.
6. Vychladlé trubičky plníme bílkovým sněhem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.