Vylepšete polévku domácími krutony a knedlíčky

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.


Krutony

Suroviny:
čtvrtka toustového chleba
dvě lžíce másla a dvě lžíce oleje
2 prolisované stroužky česneku
nasekaná petrželka
sůl, pepř

Postup:
1. V rendlíku smícháme máslo, olej, česnek, petrželku a zahříváme, dokud se máslo nerozpustí. Odstavíme z plotny a necháme stát, aby se chuti promísily.

2. Chléb nakrájíme na kostičky, které zalijeme máslovou směsí. Vyskládáme na pečicí papír (tak, aby kostičky nebyly přes sebe) a pečeme při 180 stupních dozlatova asi dvacet minut.


Knedlíčky

Suroviny:
130 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
120 ml mléka
půl lžičky soli
2 lžíce změklého másla
lžíce nasekaného tymiánu
lžíce nasekané petrželky
lžíce nasekané majoránky

Knedlíčky, polévka (ilustrační foto)

Postup:
1. V misce smícháme mouku, sůl a prášek do pečiva. Přidáme máslo a prsty propracujeme. Pak přidáme bylinky a nakonec mléko.

2. Lžíci z těstíčka vykrajujeme knedlíčky a vkládáme do vařící se polévky. Zakryjeme pokličkou a vaříme asi deset minut, nebo dokud nejsou hotové.

autor: Zuzana Plíšková