Zabijačková omáčka od Anny Šťastné

Recept od naší posluchačky z Lipova.

Suroviny:
Polovina vepřové hlavy, ledvinky, srdce, petržel, mrkev, malý celer, cibule, mouka, smetana, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, olej (sádlo), ocet.

Postup:
Maso se zeleninou a kořením dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou a vaříme, až je maso měkké.

Z mouky a oleje (sádla) připravíme tmavou jíšku. Poté do ní vmícháme nadrobno nakrájenou cibulku.

Uvařené maso scedíme a vývarem zalijeme jíšku. Ptoom řádně rozmícháme a vaříme asi 20 minut. Omáčku dochutíme smetanou, octem, solí a pepřem.

Maso můžeme nakrájet na kostičky a přidat do omáčky, nebo ho nechat vcelku a podávat k omáčce s nastrouhaným křenem a chlebem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.