Žampiony portobello s fenyklem, pomerančem a červenou čočkou
Tyhle voňavé houby si určitě oblíbíte. Když jejich klobouky naplníte podle receptu Zuzky Plíškové, nebudete litovat.
Budete potřebovat:
6 žampionů portobello
1 menší červený pomeranč
fenykl
cibulka
100 g červené čočky
stroužek česneku
1-2 hrsti cherry rajčat
sůl, pepř
Postup:
1. V hrnci na másle osmahneme na drobno nakrájenou cibulku.
2. Přidáme pokrájená rajčata bez jader a červenou čočku a krátce restujeme.
3. Zalijeme zhruba 1/4 litrem horké vody a pod pokličkou vaříme 15 minut za občasného míchání.
4. Jakmile je čočka měkká, slijeme zbytek vody, dochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem.
5. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kousky, pokrájíme také fenykl. žampiony očistíme, potřeme olejem a zlehka osolíme.
6. Každý naplníme pomerančem, fenyklem a čočkovou směsí.
7. Pečeme Při 180 stupních asi 30 minut.
8. Podáváme se salátem nebo bramborem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.