Zapečené palačinky
Zdají se vám palačinky jako dezert příliš obyčejné? Tímhle receptem od Zuzky Plíškové je pozdvihnete na vyšší úroveň.
Budete potřebovat:
těsto:
500 ml mléka
lžíce cukru
250 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce
náplň:
750 g tužšího tvarohu
2 žloutky cukr
citrónová kůra
vanilka
rozinky přes noc namočené v rumu
omáčka:
kelímek zakysané smetany
1 vejce
moučkový cukr
tuk
mandlové lupínky
Postup:
1. Suroviny na palačinky smícháme a ze vzniklého těsta smažíme dozlatova palačinky.
2. Tvaroh necháme vykapat a smícháme s cukrem, žloutky, vanilkou, citrónovou kůrou a rozinkami.
3. Směsí pomažeme palačinky a smotáme.
4. Klademe vedle sebe do vymazané zapékací mísy.
5. Zakysanou smetanu smícháme s vejcem a cukrem a přidáme na palačinky.
6. Posypeme mandlovými lupínky a pečeme asi 15 minut při 200 stupních.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.