Zapečené palačinky se špenátem a kuřecím masem z Lelekovic

Recept na zapečené palačinky se špenátem a kuřecím masem, od paní Michaely Kučerové z Lelekovic, zazněl ve čtvrtek 26. června.

Suroviny:
400 g kuřecího masa, 100 g cibule, 400 g listového špenátu, 300 ml mléka, 250 ml smetany, 150 g taveného sýru, 80 g tvrdého strouhaného sýru, 5 vajec, 150 g mouky, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, špetka krystalového cukru, sůl, pepř

Postup:
Ze 4 vajec, mouky, mléka, špetky cukru a soli připravíme těsto na palačinky. Necháme chvíli odpočinout a poté upečeme tenké palačinky.

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na oleji zprudka orestujeme.

Polovinu cibule nakrájíme, necháme zesklovatět, přidáme listový špenát a chvíli restujeme. Přidáme drcený česnek a zalijeme kapkou vody. Poté přidáme tavený sýr a za stálého míchání ho necháme rozpustit. Přidáme mléko, smetanu a krátce povaříme. Pokud je špenát řídký, zahustíme ho moukou.

Nakrájíme zbytek cibule, zpěníme ji na oleji a zalijeme mlékem, rozkvedlaným s moukou a smetanou. Necháme chvíli povařit.

Na každou palačinku položíme doprostřed kuřecí maso a přelijeme špenátem a smetanovou omáčkou. Palačinku stočíme a dáme do vymazané zapékací misky.

V mléce rozšleháme vejce, zalíjeme palačinky a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme 15 až 20 minut v troubě, vyhřáté na 160 až 170 stupňů.