Zdravé jablečné placičky

Tyto placičky lze vyrábět z různého ovoce: třeba rebarbory nebo měkčích broskví. Recept je od Jaroslavy Konůpkové z Letovic, která je vyhlášenou kuchařkou a spolupracuje na projektu Letovice-zdravé město. Rozpis surovin stačí na dva plechy.

Budete potřebovat:

2 kg jablek
sáček ovesných vloček
2 hrsti lněného semínka
1 malý sáček slunečnicového semínka
2 vanilkové cukry
cca 100 g ořechů
cca 100 g rozinek

Postup:

1. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme i se slupkou a podusíme (můžeme přidat cukr podle chuti).

2. Do povychladlé hmoty přidáme ostatní ingredience a z hmoty lžící tvoříme hromádky na plech vyložený pečicím papírem.

3. V troubě sušíme asi 5 hodin na 130 stupňů, poté placičky obrátíme a dosušíme.

4. Nakonec můžeme pocákat čokoládou.

autor: Zuzana Plíšková