Zeleninová sekaná, Kuře na zázvoru a Italský těstovinový salát

Zeleninová sekaná
(recept zazněl v Apetýtu 11.května 2006)
3 rohlíky, 400 g kořenové zeleniny, 2 středně velké brambory, 100 g brokolice, petrželová nať, 2 stroužky česneku, 4 vejce, 2 cibule, mléko, hladká mouka, majoránka, sůl, pepř, kmín, strouhanka

Do mléka dáme rozmočit rohlíky a mezi tím si uvaříme kořenovou zeleninu, brambory a brokolici. Zeleninu včetně cibule a petrželové natě jemně nasekáme. Přidáme rozmočené rohlíky, 2 vejce, sůl, koření a prolisovaný česnek, 3 lžíce mouky a strouhanku tak, aby hmota zhoustla. Nezapomeňte, že strouhanka ještě nasákne vodu, takže nám směs při odležení sama zhoustne. Zbylá dvě vejce uvaříme natvrdo. Hmotu upravíme v tukem vymazaném a strouhankou vysypaném pekáčku do tvaru úhledného bochánku, do kterého vložíme obě oloupaná celá vejce. Sekanou pečeme přiklopenou asi hodinu až hodinu a půl v rozpálené troubě a stále mírně podléváme vodou. Podáváme s bramborem nebo pečivem.
Chcete-li, můžete přimíchat do hmoty i strouhaný tvrdý sýr. Chuť asijských úprav dosáhnete a sekanou ozvláštníte, když ze zbylé šťávy, solamylu smíchaného se studenou vodou, sójové omáčky a kari vytvoříte orientální omáčku. K této úpravě ale podáváme jako přílohu rýži.

Kuře na zázvoru
(recept zazněl v Apetýtu plus 13. května 2006)
1 kg kuřete, 200 g rajského protlaku, 100 g cibule, 200 ml kysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, lžička sladké a pálivé papriky, 3 lžíce oleje, 4 chilli papričky, citrónová šťáva, 100 g zázvoru, 4 stroužky česneku, sůl, 3/4 l vývaru, 1 lžička kurkumy

Kuře naporcujeme na větší kousky, osolíme a obalíme v mouce. Orestujeme na zpěněné cibulce s olejem a přidáme mletou papriku s rajčatovým protlakem a utřeným česnekem. Vše podlijeme vývarem, přidáme nadrobno nakrájený zázvor a chilli papričky a necháme dusit 20 min. Nakonec zašleháme smetanu a dochutíme citrónovou šťávou.

Italský těstovinový salát
(recept zazněl v Apetýtu 15.května 2006)
250 g vrtulek, 250 g libového vepřového masa, 50 g rajčat, zelené fazolky, 50 g jarní cibulky, 50 g žampionů, 100 g paprik, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 100 g mozzarelly, oregano

Maso nakrájíme na drobné kousky a žampiony na plátky. Vše okořeníme, orestujeme krátce na olivovém oleji a necháme vychladnout včetně vrtulek, které jsme předem uvařili v osolené vodě. Mezitím jsme nadrobno nakrájeli rajčata, zelené fazolky, cibulku, papriky a mozzarellu. Vše smícháme v jedné míse, dochutíme oreganem a podáváme jako studený salát s pečivem. Ke zpestření tohoto pokrmu si můžeme připravit opečený toast, který obložíme anglickou slaninou, plátky hermelínu a rajčat a prudce zapečeme.

Recept Apetýtu

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.