Zeleninové krokety se sýrem, Ředkvičkový salát se sýrem a Francouzský jablkový dort
Zeleninové krokety se sýrem
(recept zazněl v Apetýtu 3.dubna 2006)
2 šálky vařené pokrájené míchané zeleniny: květák, mrkev, hrášek, brukev, kapusta (některý druh možno vynechat), 4 plné lžíce ovesných vloček, 1/4 l mléka, 50 g ementálu, 2 vejce, sůl, petrželka, strouhanky dle potřeby, olej na smažení, máslo na pokapání
Z ovesných vloček uvaříme hustou osolenou kaši, přidáme rozemletou nebo usekanou zeleninu, strouhaný sýr, petrželku a žloutky. Na prkénku posypaném strouhankou utvoříme krokety, obalíme je v rozšlehaných bílcích a strouhance a usmažíme. Smažíme poměrně krátce, protože všechny přísady jsou předvařeny. Hotové klademe na papírové ubrousky k okapání a před podáváním je pokapeme máslem. Jako přílohy dáváme saláty z několika druhů zeleniny a brambory.
Ředkvičkový salát se sýrem
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia 4.dubna 2006)
4 svazky ředkviček, 200 g celeru, 200 g Eidamu 30 % t. v s., 2 bílé jogurty, pepř, sůl, cukr, hořčice, petrželka, kopr
Ředkvičky nakrájíme na plátky a promícháme je s nastrouhaným celerem a s nadrobno nakrájeným sýrem. Směs spojíme jogurtem ochuceným hořčicí, cukrem a koprem, opepříme a posypeme petrželkou nebo koprem. Podáváme vychlazené s celozrnným pečivem.
Francouzský jablkový dort
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia 4.dubna 2006)
Těsto: 125 g hladké mouky, 50 g másla nebo margarínu, 50 g moučkového cukru, 1 vejce,
1/3 balíčku kypřícího prášku do pečiva
Jablečná náplň: 1 kg oloupaných a nastrouhaných jablek, 2 balíčky skořicového cukru, 150 ml studené vody,
1 balíček vanilkového pudinku
Šlehačková náplň:
5 g želatiny (1 kávová lžička), 2 polévkové lžíce studené vody, 250 ml šlehačky
Na zdobení:
strouhaná čokoláda
Z mouky, másla nebo margarínu, moučkového cukru, vejce, kypřícího prášku do pečiva a špetky soli vypracujeme těsto. Vyložíme jím dno předem vymazané dortové formy a dáme péci. Asi na 20 minut.
Jablečná náplň:
Oloupaná a nastrouhaná jablky smícháme se skořicovými cukry a podusíme.
Do podušených jablek přidáme pudink smíchaný s vodou a uvaříme do zhoustnutí. Ještě horkou náplň nalijeme na vychladlý upečený korpus.
Šlehačková náplň:
Želatinu necháme ve studené vodě nabobtnat a potom ji ve vodní lázni rozpustíme a necháme vychladnout - nebo postupovat podle návodu na obalu. Šlehačku vyšleháme dotuha a opatrně zašleháme rozpuštěnou želatinu (ne horkou).
Na vychladlou jablkovou náplň navrstvíme šlehačkovou náplň a nazdobíme strouhanou čokoládou.
Pak necháme dort dobře ztuhnout (nejlépe v ledničce)
Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.