Zeleninové krokety se sýrem, Ředkvičkový salát se sýrem a Francouzský jablkový dort

Zeleninové krokety se sýrem
(recept zazněl v Apetýtu 3.dubna 2006)
2 šálky vařené pokrájené míchané zeleniny: květák, mrkev, hrášek, brukev, kapusta (některý druh možno vynechat), 4 plné lžíce ovesných vloček, 1/4 l mléka, 50 g ementálu, 2 vejce, sůl, petrželka, strouhanky dle potřeby, olej na smažení, máslo na pokapání

Z ovesných vloček uvaříme hustou osolenou kaši, přidáme rozemletou nebo usekanou zeleninu, strouhaný sýr, petrželku a žloutky. Na prkénku posypaném strouhankou utvoříme krokety, obalíme je v rozšlehaných bílcích a strouhance a usmažíme. Smažíme poměrně krátce, protože všechny přísady jsou předvařeny. Hotové klademe na papírové ubrousky k okapání a před podáváním je pokapeme máslem. Jako přílohy dáváme saláty z několika druhů zeleniny a brambory.

Ředkvičkový salát se sýrem
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia 4.dubna 2006)
4 svazky ředkviček, 200 g celeru, 200 g Eidamu 30 % t. v s., 2 bílé jogurty, pepř, sůl, cukr, hořčice, petrželka, kopr

Ředkvičky nakrájíme na plátky a promícháme je s nastrouhaným celerem a s nadrobno nakrájeným sýrem. Směs spojíme jogurtem ochuceným hořčicí, cukrem a koprem, opepříme a posypeme petrželkou nebo koprem. Podáváme vychlazené s celozrnným pečivem.

Francouzský jablkový dort
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia 4.dubna 2006)
Těsto: 125 g hladké mouky, 50 g másla nebo margarínu, 50 g moučkového cukru, 1 vejce, 1/3 balíčku kypřícího prášku do pečiva
Jablečná náplň: 1 kg oloupaných a nastrouhaných jablek, 2 balíčky skořicového cukru, 150 ml studené vody, 1 balíček vanilkového pudinku
Šlehačková náplň: 5 g želatiny (1 kávová lžička), 2 polévkové lžíce studené vody, 250 ml šlehačky
Na zdobení: strouhaná čokoláda


Z mouky, másla nebo margarínu, moučkového cukru, vejce, kypřícího prášku do pečiva a špetky soli vypracujeme těsto. Vyložíme jím dno předem vymazané dortové formy a dáme péci. Asi na 20 minut.

Jablečná náplň: Oloupaná a nastrouhaná jablky smícháme se skořicovými cukry a podusíme. Do podušených jablek přidáme pudink smíchaný s vodou a uvaříme do zhoustnutí. Ještě horkou náplň nalijeme na vychladlý upečený korpus.

Šlehačková náplň: Želatinu necháme ve studené vodě nabobtnat a potom ji ve vodní lázni rozpustíme a necháme vychladnout - nebo postupovat podle návodu na obalu. Šlehačku vyšleháme dotuha a opatrně zašleháme rozpuštěnou želatinu (ne horkou).

Na vychladlou jablkovou náplň navrstvíme šlehačkovou náplň a nazdobíme strouhanou čokoládou. Pak necháme dort dobře ztuhnout (nejlépe v ledničce)

Recept Apetýtu

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz