Zelníky

Vyzkoušejte recept od Milady Chvílové z Hradčovic.

Těsto:
500 g hrubé mouky
2 až 3 žloutky
30 g droždí
2 lžíce cukru
500 ml mléka
50 g másla
sůl

Náplň:
1 lžíce másla
půl hlávky zelí (může být i sterilované)
sůl, pepř
smetana, nebo mléko
nadrobno nakrájená šunka

Postup:
1. Z poloviny mléka, lžičky cukru a droždí zaděláme kvásek.

2. Vykynutý ho přidáme k mouce, přimícháme změklé máslo, žloutky, sůl, cukr a mléko.

3. Zaděláme těsto, dobře ho vypracujeme a necháme vykynout.

4. Rozválíme na tenký plát, ze kterého vykrajujeme kolečka.

5. Na jedno vždy dáme trochu zelné náplně a přiklopíme druhým kolečkem. Okraje dobře přitlačíme k sobě.

6. Klademe na vymaštěný plech a před pečením potřeme rozpuštěným máslem.

7. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. Jakmile začnou zlátnout, obrátíme je, potřeme máslem z druhé strany a dopečeme.

autor: Zuzana Plíšková