Zelníky
Vyzkoušejte recept od Milady Chvílové z Hradčovic.
Těsto:
500 g hrubé mouky
2 až 3 žloutky
30 g droždí
2 lžíce cukru
500 ml mléka
50 g másla
sůl
Náplň:
1 lžíce másla
půl hlávky zelí (může být i sterilované)
sůl, pepř
smetana, nebo mléko
nadrobno nakrájená šunka
Postup:
1. Z poloviny mléka, lžičky cukru a droždí zaděláme kvásek.
2. Vykynutý ho přidáme k mouce, přimícháme změklé máslo, žloutky, sůl, cukr a mléko.
3. Zaděláme těsto, dobře ho vypracujeme a necháme vykynout.
4. Rozválíme na tenký plát, ze kterého vykrajujeme kolečka.
5. Na jedno vždy dáme trochu zelné náplně a přiklopíme druhým kolečkem. Okraje dobře přitlačíme k sobě.
6. Klademe na vymaštěný plech a před pečením potřeme rozpuštěným máslem.
7. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. Jakmile začnou zlátnout, obrátíme je, potřeme máslem z druhé strany a dopečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.