Znojemský krtek

Z fotografie dobře poznáte, proč se tenhle zákusek jmenuje krtek - připomíná totiž krtinec. Recept pochází od Anny Černé ze Znojma, který je kuchařkou na Středním odborném učilišti a střední odborné škole Přímětická. Správně by se tedy recept měl jmenovat "krtci z Přímětické", protože právě na této škole měl recept premiéru. Rozpis stačí na 30 - 35 kusů.

Budete potřebovat:

na těsto:
500 g žitné mouky
250 g práškového cukru
100 g medu
10 g sody
50 g tuku (může být máslo i libovolný rostlinný tuk na pečení)
3 celá vejce
kůra z půlky citrónu
celý sáček perníkové koření

na dokončení:
povidla nebo marmeláda
dle chuti třeba i čokoládový/vanilkový krém
čokoláda

Postup:

1. Z příslušných surovin vypracujeme nelepivé těsto.

2. Rozválíme a vykrajujeme kolečka.

3. Polovinu jich dáme do speciálních formiček určených pro pečení kopulovitých tvarů.

4. Druhou polovinu pečeme jako klasická kolečka.

5. Pečeme zhruba na 180 stupňů asi 10 – 12 minut.

6. Že je hotovo, poznáme podle toho, že těsto na plechu povyskočí.

7. Upečené kopečky plníme povidly, nebo marmeládou, případně i dvěma druhy krémů podle vlastní chuti a slepíme s kolečkem.

8. Na závěr polijeme čokoládou.

9. Skladujeme v lednici, nejlepší jsou zhruba po dvou dnech.

autor: Zuzana Plíšková