Znojemský krtek
Z fotografie dobře poznáte, proč se tenhle zákusek jmenuje krtek - připomíná totiž krtinec. Recept pochází od Anny Černé ze Znojma, který je kuchařkou na Středním odborném učilišti a střední odborné škole Přímětická. Správně by se tedy recept měl jmenovat "krtci z Přímětické", protože právě na této škole měl recept premiéru. Rozpis stačí na 30 - 35 kusů.
Budete potřebovat:
na těsto:
500 g žitné mouky
250 g práškového cukru
100 g medu
10 g sody
50 g tuku (může být máslo i libovolný rostlinný tuk na pečení)
3 celá vejce
kůra z půlky citrónu
celý sáček perníkové koření
na dokončení:
povidla nebo marmeláda
dle chuti třeba i čokoládový/vanilkový krém
čokoláda
Postup:
1. Z příslušných surovin vypracujeme nelepivé těsto.
2. Rozválíme a vykrajujeme kolečka.
3. Polovinu jich dáme do speciálních formiček určených pro pečení kopulovitých tvarů.
4. Druhou polovinu pečeme jako klasická kolečka.
5. Pečeme zhruba na 180 stupňů asi 10 – 12 minut.
6. Že je hotovo, poznáme podle toho, že těsto na plechu povyskočí.
7. Upečené kopečky plníme povidly, nebo marmeládou, případně i dvěma druhy krémů podle vlastní chuti a slepíme s kolečkem.
8. Na závěr polijeme čokoládou.
9. Skladujeme v lednici, nejlepší jsou zhruba po dvou dnech.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.