Špenátová roláda

Na Zelený čtvrtek vyzkoušejte tuhle dobrotu podle receptu Zuzky Plíškové.

Budete potřebovat:

na těsto:

  • balíček mraženého špenátového protlaku
  • 3 vejce
  • 130 g polohrubé mouky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

na náplň:

  • 150 g tvarohového sýru
  • 50 g zakysané smetany
  • 50 g nastrouhaného sýra
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • šunka
  • nať z jarní cibulky
  • prolisovaný česnek
  • kapie
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Špenát necháme rozmrazit, slijeme přebytečnou vodu a smícháme se žloutky.
  2. Ke směsi přidáme mouku, sůl a česnek.
  3. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta.
  4. Plech vyložíme pečícím papírem, který potřeme zlehka olejem a rovnoměrně na něj rozprostřeme špenátovou směs. Pečeme při 180 stupních asi 12 minut.
  5. Jakmile vyndáme z trouby, tak ještě teplé i s pečícím papírem srolujeme a necháme vychladnout.
  6. Mezitím smícháme tvarohový sýr se smetanou, nastrouhaným vejcem, sýrem, solí a pepřem.
  7. Když je roláda vychladlá, tak rozvineme, potřeme plát směsí a posypeme cibulkou, kapií, případně na ní poklademe šunku.
  8. Zavineme už bez pečícího papíru, zabalíme do alobalu a necháme nejlépe do druhého dne v lednici.
autor: Zuzana Plíšková

Související

  • Strážnický závin

    Apetýt vám nabízí recept, tentokrát z kategorie: Co rádi vaří naši posluchači. A je dalším důkazem toho, že co kraj, to jiná kuchyně a jiná chuť.

  • Vláčná buchta s jablky

    V Apetýtu potěšíme ty z vás, kteří máte rádi vláčné buchty. V létě můžete pro jejich pečení využít třeba cukety. V zimě nám zase poslouží jablka.

  • Nakládaný hermelín

    Nakládaný hermelín je klasika, kterou si určitě občas dopřejete k dobrému pivu nebo ho doma připravíte pro návštěvu.