Zvěřina se šípkovou omáčkou
Petr Kronika na tento zvláštní recept narazil při hledání podkladů pro jídelní lístek n v “Kuchařské knize, sbírce vyzkoušených jídelních receptů” z roku 1910. Původně totiž používá maso z vydry. Pokud ale vydří kýtu zrovna po ruce nemáte, použijte dobrou zvěřinu a základ omáčky udělejte z kořenové zeleniny.
Budete potřebovat:
600 g masa (vysoká zvěřina, kýta, nebo i hezká plec)
100g slaniny
1 lžíce sádla
2 hrnky čerstvých šípků, nebo šípková marmeláda
1 cibule
1 větší mrkev
1 cibule
½ střední bulvy celeru
nové koření
jalovec
tymián
bobkový list
sůl, pepř
cukr
citron
lžíce másla
100 ml červeného vína
Celý týden vaříme v Apetýtu podle receptů, které pro vás připravil šéfkuchař hotelu Slavia v Brně Petr Kronika. Pět neotřelých jídel s příběhem, která mají kořeny v kuchyni našich předků.
Postup:
1. Pokud nepoužíváme šípkovou marmeládu, připravíme si protlak z čerstvých šípků: šípky dobře očistíme, omyjeme a povaříme ve vodě doměkka.
2. Poté je rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto.
3. Maso prošpikujte slaninou, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na sádle.
4. Poté dáme maso na stranu, na výpeku orestujte nejdříve pokrájený celer a po chvíli přidáme mrkev a nakonec cibuli.
5. Vše necháme mírně ztmavnout a v základu necháme zkaramelizovat cukr.
6. Zalijeme vývarem, vložíme koření, opečené maso a dáme péct do trouby.
7. Když je maso měkké, přendáme ho na prkénko.
8. Šťávu propasírujeme, přidáme šípkový protlak, nebo marmeládu, červené víno a dochutíme citronovou šťávou, kůrou a solí dle chuti.
9. Pokud je omáčka příliš řídká, necháme ji trochu zredukovat (vyvařit), nebo použijeme malé množství jíšky.
10. Nakonec hotovou omáčku zjemníme lžící másla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.