Mapa: Kde žije nejvíc svobodných, rozvedených či ovdovělých?

11. únor 2015

V Česku vrcholí tři dny před Valentýnem kampaň Národní týden manželství. Statistiky ukazují, že manželství marketingovou podporu skutečně potřebuje: loni u nás počet nesezdaných poprvé v historii převýšil počet ženatých a vdaných.

Před čtvrtstoletím měli v Česku vdané a ženatí nad neprovdanými a svobodnými jasnou převahu: Bylo jich o 1,3 milionu víc.

Podle posledních známých údajů se milionový rozdíl smrsknul na pouhých deset tisíc lidí. Oficiální čísla Český statistický úřad ještě nezveřejnil, ale někdy na přelomu let 2013 a 2014 se obě křivky pravděpodobně protnuly.

Zdroj dat: Český statistický úřad

Zaneseme-li údaje o rodinném stavu obyvatel z posledního sčítání lidu do mapy, vidíme, že svobodní pánové a neprovdané dámy se koncentrují ve větších městech a také v severozápadních Čechách a na severní Moravě.

Naopak "baštou" manželství se zdá být Jižní Morava a Vysočina. Nejlépe je to vidět v mapě, která ukazuje zastoupení rozvedených. V následující mapě si můžete zobrazit kompletní statistiky o rodinném stavu z posledního sčítání lidu. Pomocí vyhledávače najdete libovolnou obec, kliknutím na ni zobrazíte podrobnosti.

Vůbec nejvyšší koncentrace nesezdaných je v obcích, jako je Anenská Studánka na Pardubicku (70 procent svobodných žen) nebo v Těchobuzi na Vysočině (85 procent svobodných mužů). Extrémní hodnoty mají jednoduché vysvětlení: v obou obcích jsou ústavy sociální péče a jejich klienti tvoří významnou část obyvatelstva. Podobně statistikami míchají v menších obcích umístěné věznice a kláštery.

Ve větších obcích už zákony pravděpodobnosti fungují spolehlivě a poměry svobodných mužů a žen se od celostátního průměru odchylují jen málo.

Pokud vás zajímají další podrobnosti, prohlédněte si nebo stáhněte kompletní tabulku s daty za všechny obce v České republice.

autoři: Marcel Šulek , cib
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.