Stát chce přitvrdit v boji proti pančovanému vínu. Posílí kontroly

Až pětina prodávaných vín u nás pochází z černého trhu. Pančované nápoje podle všeho sice nejsou zdraví škodlivé, nekalá konkurence ale kazí práci poctivým vinařům. Stát, který kvůli podvodníkům přichází o miliardy korun, chce proti nim bojovat zintenzivněním kontrol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

víno

víno | Foto: stock exchange

„Opravdu se setkáváme s tím, že nám obchodníci říkají, že nechtějí moravská vína, že jsou všechna falšovaná,“ popsal svou zkušenost vinař Jiří Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku.

Dodal, že to poškozuje prodejce, kteří s tím nemají nic společného. „Podvodníkům je to jedno, jedou na cenu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bude Státní zemědělská potravinářská inspekce bojovat proti pančování vína se ptala Štěpánka Kadlečková

Podle statistik patří víno k jednomu z nejvíce falšovaných produktů u nás. Pančuje se především přidáním vody, barviv a umělých sladidel.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odebrali loni přes tisícovku vzorků, zhruba 40% z nich kontrolou neprošlo, především kvůli klamavému označení původu hroznů. I proto plánuje inspekce v boji s černým trhem přitvrdit.

Víno, vinařství, vinice, sběr vína (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„SZPI byla v nedávné době personálně posílena, tato personální posila je věnována na zvýšení kontrol vína, jedná se o lidi, kteří budou působit přímo v terénu. Kontroly vína a vinných produktů budou častější,“ vysvětlil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva s tím, že inspektoři budou více spolupracovat i s celníky a vozy převážející hrozny budou zastavovat i v okolí hraničních přechodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pančované víno poškozuje české vinaře. V Ranním interview Radiožurnálu o tom mluvil výkonný ředitel Svazu vinařů ČR Martin Půček

Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray vidí stávající problém především v tom, že stáčené nebo sudové víno je dnes možné koupit takřka kdekoliv.

„Každý z nás si všiml, že kolem nás vyrostlo mnoho nových prodejních míst vína nebo výčepů, jako jsou trafiky, prodejny zeleniny a ovoce, květinářství a různé stánky, kde se prodává něco, co se označuje jako víno, ale i podle těch výsledků je vidět, že jestli každý druhý vzorek je vadný, tak to nebude úplně všude v pořádku,“ řekl.

Podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka by se proto zákazníci měli zamyslet nad tím, kde a jaké víno kupují: „Raději si zajít do zděného obchodu a koupit renomované značky, o kterých víme, že jsou na trhu úspěšné, a ty vína jsou kvalitní.“

Štěpánka Kadlečková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme