Stromem roku je borovice z Velkých Opatovic na Blanensku

Letošní Strom roku roste na jižní Moravě. Ve stejnojmenné anketě pořádané Nadací partnerství získala nejvíce hlasů opatovická borovice, která roste v zámeckém parku ve Velkých Opatovicích na Boskovicku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítěz ankety Strom roku 2014 - opatovická borovice

Vítěz ankety Strom roku 2014 - opatovická borovice | Foto: Strom roku

„Je výjimečná jednak svým monumentálním vzrůstem a jednak tím, jak je unikátně rozvětvená. Připomíná takového pohádkového draka. Protože zřejmě jako malý stromek ji někdo zlomil a ona se tak zvláštně rozvětvila,“ vysvětluje Dalibor Badal, který opatovickou borovici do ankety přihlásil.

Draka tato dvousetpadesátiletá borovice černá rakouská připomíná svými sedmi vysokými štíhlými kmeny. Spojitost má i s reálnými postavami z dějin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Strom roku 2014 - opatovickou borovici představil Michal Záboj

„Až po nominaci stromu do ankety jsme se dozvěděli nějaké souvislosti od pamětníků, které jsme ani netušili,“ říká Badal.

„Je to například to, že se borovici říkalo Jůlinka, protože paní hraběnka Julie Herbersteinová tady pod tou borovicí údajně sedávala. Bylo to poslední majitelka opatovického panství a byla to také pravnučka druhé manželky Napoleona Bonaparte.“

Opatovická borovice v letošní anketě Strom roku získala přes čtyřiadvacet tisíc hlasů. Podle Adély Mráčkové z pořádající Nadace Partnerství je to druhé nejvyšší číslo v historii:

Zapojili se děti, pacienti i obec

„Když jsme se dívali na hlasovací archy, tak jsme tam objevili i podpisy cizinců ze zahraničí. Hlasy sbíraly děti ze školy. A také jeden z navrhovatelů, což byl pan zubař Dalibor Badal. Takže ve své ordinaci sbíral hlasy a celkově se do toho zapojila i obec.“

Jako vítěz teď opatovická borovice dostane arboristické ošetření a postoupí do mezinárodní soutěže Evropský strom roku. Na ošetření má ale nárok i dalších jedenáct finalistů.

Nadace Partnerství je financuje z výtěžku dárcovských SMS a zpoplatněných archů, kterými lidé v anketě hlasují.

„Myslím, že pro každý strom je to určitě dobré, že to pomůže jeho zdravotnímu stavu jeho vitalitě, takže v podstatě lze říci, že mu i zachrání život, prodlouží život,“ zdůraznila Mráčková.

Porovnáno s osudem předchozích vítězů ankety, tak všichni rostou a žádný nešel k zemi. S jedním pokáceným stromem je ale přesto anketa spojena.

V roce 2010 získal titul Strom hrdina červenolistý buk z Opavy. Nominován byl, protože přežil svého o mnoho většího druha, který musel být naopak kvůli chorobám pokácen.


Zvětšit mapu

Michal Záboj, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme