Vinaři otevřeli první lahve s letošním svatomartinským vínem

Ode dneška je v prodeji Svatomartinské víno, první ochutnávka letošní úrody. Právem užívat nálepku se symbolem jezdce na koni se pyšní sto sedm vinařů, kteří je lepí na lahve s některým z více než 340 vín převážně z jižní Moravy. Tam letos také tradičně probíhá největší košt, a to na náměstí Svobody v Brně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatomartinské víno

Svatomartinské víno | Foto: Tereza Kadrnožková

Vinaře letos počasí potrápilo, hodně pršelo, a někteří tak sklidili až o třetinu méně než v jiných letech. Takovou zkušenost má i vinař Richard Tichý, přesto opět získal nálepku se svatým Martinem:

„Kvalitu nebo vyzrálost hroznů míváme přibližně stejnou. Je tam však větší rozptyl kvality oproti jiným rokům.“

Ctibor Dolanský z Vinařského fondu je přesto optimistický a doufá, že letos brněnský svatomartinský košt navštíví alespoň čtyři tisíce lidí.

„Čekáme minimálně stejnou účast jako v loňském roce, což bylo nějakých 3800 lidí. Byli bychom rádi, kdybychom se přiblížili rekordu z předloňska, což bylo pět tisíc účastníků na náměstí Svobody v Brně,“ říká Ctibor Dolanský, kontrolor z Vinařského fondu.

Specifická chuť

Svatomartinská vína dnes slavnostně poslali na trh i kutnohorští vinaři. Svá vína symbolicky vyprovodili slavnostním přípitkem v klášteře svaté Voršily.

Letos se v Česku dostanou na trh necelé dva miliony lahví se Svatomartinským vínem. Kutnohorští vinaři žádají o prestižní značku každý rok. S předstihem se zvládli předzásobit bílými, červenými i růžovými mladými víny. Požehnat jim přišel také místní farář Jan Uhlíř.

Kvalita Svatomartinských vín je i přes nepřízeň počasí dobrá, tvrdí vinaři

Číst článek

Svatomartinská vína nemusí chutnat každému. Jejich specifická chuť ale mnohé překvapí, říká vinař Lukáš Rudolfský:

„Toto víno je hodně ovocité, svěží, vyniká v něm jeho mladistvost. Je cítit po ananasu, broskvích. Je to dáno typickou odrůdovostí. Letošní svatomartinská vína jsou všeobecně hodně lehká a příjemně pitelná.“

S mladým vínem se dobře snoubí husa. Speciální husí menu až do neděle můžete ochutnat ve vybraných restauracích, kde dnes začal svatomartinský týden.

Svatomartinský týden vyvrcholí v Kutné Hoře sobotními hody v Galerii Středočeského kraje. Stoly se tam budou prohýbat pod desítkami vzorků svatomartinských vín od českých i moravských vinařů a chybět nebudou ani husí pochoutky.

Nalévání svatomartinských vín v Kutné Hoře | Foto: Michal Trnka

Michal Trnka, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme