Četba na pokračování: Martin Reiner - Básník

18. září 2014

Díl 3. Nevlastní otec

Málokterá kniha byla v českém literárním světě tak dlouho a tak napjatě očekávána jako román „Básník“; o tom, že Martin Reiner píše knihu o Ivanu Blatném, se vědělo už od počátku tisíciletí. Když objemný román letos konečně vyšel, v závěrečné autorské poznámce jsme si mohli přečíst Reinerovo upřesnění:

Tento román jsem začal psát v roce 2000, ale materiály k Ivanu Blatnému shledávám a shromažďuji od roku 1986. V roce 2002 jsem práci přerušil s pocitem, že za daného stavu literární způsobilosti a znalosti faktů nejsem schopen svůj úkol uspokojivě dokončit. Znovu jsem se ke knize vrátil až na podzim 2009. Netajím, že jde o koláž svého druhu; naopak takový byl v posledku autorský záměr. Párkrát jsem vědomě malinko „pohnul časem“ dopředu nebo dozadu, ale nikdy nešlo o zvlášť důležité momenty. Fabuloval jsem výlučně v mantinelech možného.

Rozhlasová adaptace tohoto dokumentárního románu princip koláže přijímá, nesoustřeďuje se jen na osudy Ivana Blatného, ale snaží se být jakousi freskou brněnského literárního světa od třicátých až do padesátých let minulého století. První série končí Blatného odchodem do anglického exilu; sérii druhou, odehrávající se převážně v Anglii, chystáme do Zelného rynku na příští rok.

Román Martina Reinera pro rozhlas upravil Ludvík Němec, v režii Zdeňka Kozáka účinkuje Vladimír Krátký. Vysíláme v každém Zelném rynku od 6. září až do Vánoc.

Třetí díl četby na pokračování uslyšíte v magazínu Zelný rynk v sobotu 20. září.

Spustit audio