Co je znakem dnešní doby?

30. prosinec 2014

„Když si sami nevyvolíme svůj sugestivní znak, znak si nakonec vyvolí nás. Chcete vědět, jaký je náš dnešní, velice primitivní znak, který si nás vyvolil?“

Takhle se ptá ve fejetonu nazvaném Člověk – tvor symbolů spisovatel Jiří Kratochvil. Text vyšel v jeho nové knize Bleší trh.

Tato snad nejosobnější knížka brněnského rodáka, který 4. ledna oslaví své pětasedmdesáté narozeniny, obsahuje fejetony, úvahy, recenze, krátké povídky a další útvary, které mají ve svém celku nahradit memoáry. Ty totiž, stejně jako knižní rozhovor, nepovažuje Kratochvil za pro sebe vhodné.

Ukázkou vás chceme na tuto pozoruhodnou prozaickou sbírku upozornit. Publikace, které vyjdou těsně před svátky, bývají v tradiční anketě Kniha roku znevýhodněny. Málokdo si totiž v předvánočním shonu najde čas na jejich přečtení. Přesto by tento titul neměl zapadnout, právě naopak!

Reportáž Aleny Blažejovské pak zpřítomní oslavy 15. výročí občanského sdružení Drnka, které v Drnovicích na Vyškovsku založil a vede sociolog Pavel Klvač. Zazní rozhovor s ním a další zvukové záběry z drnovického kulturního domu.

Čtvrtou částí pokračuje seriál V Petrkově u kamen, v němž vyprávějí bratři Daniel a Jiří Reynkovi.

Rubrika Literární výročí připomene dalšího lednového zrozence - na den přesně jako Jiří Kratochvil, ale o čtyřicet let dříve, se v Čáslavicích u Třebíče narodil literární kritik, esejista a nakladatel Bedřich Fučík. Uslyšíte jeho text o staroříšském vydavateli a překladateli Josefu Florianovi, který vyšel v knize Čtrnáctero zastavení.

Spustit audio