Dan Bárta přednášel v Zoo parku Vyškov

21. duben 2016

Zpěvák Dan Bárta vystoupil počátkem dubna spolu s Alešem Dolným z Ostravské univerzity ve vyškovském Zoo parku. Jejich společná přednáška a uvedení výstavy i knížky o vážkách byly součástí zdejšího vzdělávacího a kulturního programu.

Dana Bártu jste mohli 4. dubna potkat v Zoo parku Vyškov, o pět dnů později byl při předávání Cen Anděl 2015 vyhlášen zpěvákem čtvrtstoletí. Ve Vyškově se však představil v jiné roli – jako fotograf a vážkolog.

Na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity v současnosti studuje aplikovanou ekologii – docent Aleš Dolný, vedoucí tamější katedry biologie a ekologie, je tak vlastně nejen jeho dlouholetým přítelem, ale nyní i učitelem.

Jeho spolupráce s Alešem Dolným trvá už patnáct let, za tu dobu spolu vydali tři knížky: Vážky České republiky (s kolektivem autorů), trojjazyčné Vážky Sungai Wainu a nyní nové zpracování Vážek České republiky. Zájem o hmyz přivedl Dana Bártu k cestování, a protože každá cesta má mít svou misi, začal vážky fotografovat.

„Může za to charisma vážek, které mě dostalo, když jsem se na ně poprvé podíval objektivem,“ vysvětluje Bárta. „Chtěl jsem mít sbírku. A protože mám v sobě umělecké střevo, bavilo mě mít ten dokument zachycený v elegantní, estetické formě. S Alešem jsme vymysleli zobrazovací metodu skenováním, takže máme vážky v podobě téměř technických výkresů jednotlivých druhů. Je to spíš encyklopedie, i když ty fotky mají i vzpomínkový potenciál. Ke každé fotce můžu dodat příběh.“

Zpracovávání tropů je pro Bártu koníček. „Nejsem patriot,“ dodává, „neberu to tak, že vážky České republiky jsou vážky domova. Co je barevnější a větší, to je pro mě víc vzrušující.“ Doma však s Alešem Dolným odvedli spoustu práce – mají k dispozici sto tisíc údajů o vážkách z různých míst České republiky.

Zoo park začínal s ježkem, srnkou a liškou

Do Zoo parku Vyškov pozval oba přednášející Pavel Klvač. Ten sem před časem nastoupil jako pracovník pověřený vzděláváním a propagací. Posluchači Zelného rynku jej znají jako příležitostného fejetonistu a zejména jako vedoucího občanského sdružení Drnka v Drnovicích.

Pavel Klvač je sociolog a environmentalista. Z Drnky má zkušenost i s vydavatelskou činností a pořádáním výstav, koncertů a dalších kulturních akcí. 9. dubna proběhl v Drnovicích tradiční jarní výlet k mokřadu Žumpy, znalci nazývaný pouť k bažině. I tu každoročně organizuje Pavel Klvač. A připomeňme i jeho autorské a herecké angažmá v ochotnickém divadelním souboru Verdis.

Pavel Klvač a Alena Blažejovská v ZOO parku Vyškov

„Vyškovskému Zoo parku se už 50 let lidově říká zookoutek, protože to bylo zařízení, které začínalo s ježkem, srnkou a liškou. Dnes se rozrostlo do takové šíře, že patří mezi 25 nejnavštěvovanějších atrakcí na jihu Moravy. Otočí se tu 170 tisíc návštěvníků ročně. Před pěti lety tu byla vybudována replika hanáckého statku, kde se konají kulturní akce – většinou zaměřené na výroční obyčeje, folklór, a směřované na děti. Nově začínáme pořádat vernisáže a akce, které tu nebyly obvyklé. Začali jsme v lednu výstavou fotografií z Rumunska a přednáškou o skromném životě bez elektřiny a bez chemikálií. Zoologická zahrada, která má ambici chránit přírodu, by se neměla vyhýbat ani vážkám – a tak se stalo, že přijeli Dan Bárta a Aleš Dolný,“ vypráví Pavel Klvač.

Zájemce o vážky ve Vyškově přivítala hostitelská kapela BabyBanda. Dámy vystoupily v Hanáckém statku s písní na slova Zbyňka Ulčáka a před zpěvákem Danem Bártou se nijak neostýchaly. Ten spolu s Alešem Dolným se zájmem naslouchal a nakonec „babám“ předal růže.

V sobotu 23. dubna od 14.30 hodin proběhne v Zoo parku Vyškov oslava Dne Země – odpoledne s ekologicky zaměřenými aktivitami věnované naší modré planetě.

Baby Banda
Spustit audio