Dokumentární záznam: Jiří Kovanda - Ještě jsem tu nebyl

13. březen 2014

V Zelném rynku tentokrát uslyšíte dokumentární záznam komentované prohlídky retrospektivní výstavy Jiřího Kovandy, která je v Domě umění města Brna přístupná do 6. dubna. V nahrávce hovoří autor a ředitelka Domu umění Terezie Petišková.

Jeden z nejznámějších českých konceptuálních umělců Jiří Kovanda (nar. 1953) je autodidakt, žije a pracuje v Praze. O jeho školním vzdělání lze tedy říci pouze tolik, že maturoval v roce 1973 jako absolvent pětiletého učebního oboru zedník na učňovské škole v Praze-Malešicích.

Od roku 1971 pracoval jako zeměměřič u Vojenských staveb při stavbě pražského metra. V polovině 70. let navštívil Polsko, kde se seznámil s okruhem konceptuálních umělců, a díky nim pak i s českými konceptualisty Petrem Štemberou, Karlem Milerem a Janem Mlčochem.

V roce 1976 měl svou první výstavu ve varšavské studentské galerii Mospan. O rok později začal pracovat v depozitáři Národní galerie v Městské knihovně v Praze. Důležitá byla pro něj výstava v pražském klubu Futurum v roce 1984, kde přečetl pateticko-ironický text o své tvorbě, ve kterém se označil za „nedělního malíře“. V roce 1985 se seznámil s mladými umělci – organizátory Konfrontací, na kterých rovněž vystavoval.

Od roku 1995 působí Jiří Kovanda jako odborný asistent Malířské školy Vladimíra Skrepla na Akademii vývarných umění v Praze. Od roku 2008 vede ateliér Performativní média na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Vystavuje v Čechách a především v zahraničí.

Jeho retrospektivní výstava v Domě umění města Brna má název Ještě jsem tu nebyl. Ale jak autor podotkl k názvům svých děl: názvy u něj nemají vysvětlující funkci, jsou spíše zajímavým doplňkem, přidanou hodnotou. Výstavu i katalog připravilo ve spolupráci s Domem umění polské Muzeum Współczesne Wrocław. Kurátorem je Adam Dominik. Vystavená díla pocházejí z nejrůznějších státních i soukromých sbírek Evropy.

Celý příspěvek si můžete poslechnout zde:

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.