Drásavý příběh mladé ženy v premiéře divadelní hry Pláňka

3. prosinec 2014

Divadelní studio Marta patří celkově k nejnavštěvovanějším divadlům v České republice. Ročně vyprodukuje pět premiérových titulů a na sto dvacet představení.

Ze všech projektů, inscenací i vybraných zkoušek studio pořizuje pracovní videozáznamy. Každoročně jsou zde realizovány dva festivaly - Absolventský a mezinárodní Setkání - Encounter.

Studenti scénografie na JAMU a jevištní technologie se prezentují každoročně akcí Dny scénografie a jevištní technologie. Veškeré inscenace vznikají pod rukama studentských tvůrčích týmů s pedagogickým dozorem.

Letos ve Studiu Marta absolvuje ročník Oxany Smilkové. Za sebou má již dvě premiéry – pedagogickou poému podle K .S. Stanislavského Moje výchova k herectví, kterou režíroval Jan Antonín Pitínský, a Absolutní štěstí mouchy aneb poslední mystifikace Salvadora Dalí v režii Oxany Smilkové.

14. prosince v sedm hodin večer proběhne další premiéra – tentokrát se jedná o hru Pláňka, kterou napsal španělský dramatik a básník Federico García Lorca. Hra by se dala stručně charakterizovat jako drama soustředěné kolem osudu několika žen, je protknuta písňovým rytmem lidových romancí a "vůní" španělského venkova.

Pláňka byla napsána v roce 1934 a patří do Lorkova vrcholného tvůrčího období, stejně jako známější Krvavá svatba. Hlavní postavou je mladá neplodná žena, vášnivě toužící po dítěti. Se svým údělem je nucena bojovat, přidává se i fakt, že se se svým manželem nemilují, ale hrdost a morálka jí nedovoluje opravdově milovat jiného muže. Neschopnost smířit se s vlastním osudem nakonec dovede Pláňku k zoufalé vzpouře…

Drásavý příběh o příliš silné touze režíruje studentka pátého ročníku režie Gabriela Krečmerová. V hlavní roli Pláňky se nám představí Tereza Slavkovská, v dalších rolích se můžeme těšit na Miladu Vyhnálkovou, Barboru Nesvadbovou, Michaelu Foitovou, Petru Staňkovou, Kristinu Povodovou, Luboše Stárka, Ondřeje Dvořáka, Daniela Ondráčka, Jiřího Svobodu a Juraje Hádera. Dramaturgii zajistil Adam Gold, produkci Tereza Koudelová.

autor: Tereza Reková
Spustit audio