Dvojité dno J. H. Krchovského

16. duben 2015

Při příležitosti 55. narozenin jednoho z nejčtenějších a nejoblíbenějších českých básníků J. H. Krchovského zazní v Zelném rynku autorské čtení z jeho básnické sbírky Dvojité dno. Vydalo ji nakladatelství Host v roce 2010.

J. H. Krchovský, vlastním jménem Jiří Hásek, se narodil 22. dubna 1960 v Praze. V mládí byl ovlivněn prostředím pražského undergroundu a zejména osobností Egona Bondyho. Od svých dvaceti let publikoval v samizdatu a po roce 1989 i časopisecky.

Od roku 1991 vydává jeho básnické knihy i souborná vydání (Básně, 1998, Básně sebrané, 2010) až na několik výjimek brněnské nakladatelství Host. Krchovský sice většinu života prožil v Praze, postupně se však přesunul do svého alternativního bydliště v Brně-Komíně.

Krchovského verše zhudebňoval Milan Hlavsa, ale i další autoři české rockové a alternativní scény (Hudba Praha, Divoké srdce, Nahoru po schodišti dolů band, The Plastic People of the Universe, Vladimír Václavek aj.). Vystupuje na autorských čteních a své texty interpretuje i se svou rockovou formací Krch-off. V roce 2009 vydavatelství Guerilla Records vydalo album J. H. K. & Krch-off bandu s názvem Naposled.

Básníkovy narozeniny připadají na 22. duben – ale zda je slaví, těžko říct… Jeho přístup ke světu ostatně vůbec není oslavný – i když vlastně skrytě ano, ale prostřednictvím paradoxního vyjádření, rouhání. Výrazivo jeho poezie je plné ironie, sarkasmu a také tzv. vulgarismů. V tom jej snad inspiroval právě Egon Bondy. I když na oba měla takový dopad především realita sama: společensko-historická realita posledního půlstoletí, ale i sama až k smrti naléhavá povaha lidského života.

Spustit audio