Fejeton: Tereza Reková - Zelená hmota zdarma

2. červenec 2012

Tereza Reková se narodila v roce 1992 v Ostravě. Po pěti letech základní školy se dostala na osmileté Biskupské gymnázium. To pak opět po pěti letech vyměnila za Waldorfské lyceum, kde roku 2011 úspěšně odmaturovala. Nyní studuje brněnskou JAMU, obor Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika.

O film a televizi se zajímá již dlouhou dobu, v letech 2008 – 2011 moderovala v Ostravské televizi Noe. Roku 2010 vyhrála spolu se svými spolužáky první místo v celostátní soutěži Děti točí hrdiny se snímkem Někdo musel jít. Svou maturitní práci zasvětila dokumentární tvorbě a natočila krátkometrážní snímek o ostravské umělkyni Kateřině Pavlicové Hliněná princezna.

Tereza se také aktivně věnuje hudbě, šest let hraje na bicí soupravu a perkuse. Dále je členkou Brněnské improvizační skupiny BRDEJ!!!

Jednou se mi přihodila taková věc. Bylo zrovna před letními prázdninami a já si postěžovala svému kamarádovi, že bych potřebovala nějakou brigádu. Za vydělané peníze bych se mohla neomezeně slunit na pláži a pít cuba libre brčkem. Kamarád, budeme mu říkat třeba Kamil, na to velmi pohotově zareagoval. Oznámil mi, že dělá pro jeden řetězec a že si rozhodně na finanční krizi stěžovat nemůže. Shodou okolností šel zrovna na schůzku se svým nadřízeným, který mě s chutí do celého programu zasvětí. Jak říkám, bylo zrovna před prázdninami a já neměla co na práci, proto jsem se schůzkou souhlasila. Kamilův nadřízený na nás čekal v útulné kavárničce. Představil se jako Ríša, a co jsem vypozorovala z jeho tváře, pravděpodobně trpěl permanentní radostí ze života. Společně s Kamilem se rozhodli, že mě tou radostí nakazí také. Během následující hodiny a půl jsem si několikrát (v různých variacích) vyslechla, že je možné být neustále šťastný, mít peníze a dokonce i ultrahebkou pleť. A jak toho dosáhnout? Řešení je prosté! Stačí jíst a pít zelenou hmotu! Za exkluzivní cenu 2 500 korun českých si dopřejete energie k nezaplacení. A navíc! Při koupi tří dostáváte jednu zelenou hmotu jako bonus. A navíc! Pokud se o zelené hmotě zmíníte třem svým známým, získáte nejen další malé balení zelené hmoty zdarma, ale dokonce i dobrý pocit ze skvěle vykonané práce. A, což je nejdůležitější, zelená hmota je instantní! Stačí zalít studenou vodou jednu kávovou lžičku zeleného prášku a nakrmíte potřebnými živinami celou rodinu. A to se vyplatí! Když Kamil s Ríšou mluvili, v očích jim svítily podivné zelené jiskřičky. Má práce by prý spočívala v propagaci zelené hmoty mezi všemi mými známými. Nic složitého. Představila jsem si, jak přijdu do školy a začnu pana ředitele přemlouvat o nutnosti zapracování zelené hmoty do nabídky místní menzy. A o jejím čepování v automatech na kávu. A že za prospěchové stipendium by se nedostávaly peníze, ale odpovídající dávka zelené hmoty. Všichni by pak byli zdraví, šťastní a krásní. Zelená hmota by se rozšířila po celém světě, nikdo by už nikdy netrpěl, rodily by se zelené děti. A ty by na zelené hmotě byly závislé. A tehdy mi to došlo. Nemohu tenhle monopol nechat zajít tak daleko! Nechci, aby vše bylo jen zelené. Má nejoblíbenější barva je totiž žlutá!

Zbývající část fejetonu si od autorky poslechněte v Zelném rynku v sobotu 7. července od 17 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.