Jsem hipster a nevím o tom

29. leden 2015

„Z běžného jazyka se občas vynoří slova, na která je nutné si posvítit,“ píše básník a redaktor brněnského Hosta Martin Stöhr. Takovým slovem se pro něj stalo slovo hipster.

Kdo je to vlastně hipster? Autor o tom začal přemýšlet poté, co si založil profil na Facebooku a umístil na něj svůj fotoportrét: „triko námořnické, klobouk slaměný, snímek lepší skutečnosti a k sobě laskavý, ale tak to dělá každý“. A dočkal se reakce, která jej označila za hipstera.

Po dalším pátrání a čtení článků dospěl k překvapivému zjištění: „Jsem TO taky a vůbec o tom nevím!“ A co jej o tom přesvědčilo?

„Když potřebuju zůstat přes noc v Praze, využívám v posledním čase malého vršovického penzionu na ulici Krymská, který jsem si docela oblíbil, protože mi to místo čímsi připomíná Staré Brno, všude kolem jsou velmi zajímavé hospůdky a tak dále,“ říká basník a redaktor brněnského Hosta Martin Stöhr.


„Pak sobotní Lidovky konečně přinesou velký článek s titulkem Kdo je to vlastně hispster? Oči lačně letí po větách: Mladý příslušník alternativní městské subkultury, poslouchá neznámé experimentální kapely, obléká se do specifického mixu módních stylů… ztrápení vousatí muži v kostěných retro brýlích… vegetariánství, podivnost, abstinence… Centrem pražských hispsterů je už asi dva roky ulice Krymská, kousek Berlína v Praze.“

Spustit audio